Naszym zdaniem TAK!

Przedstawiony niżej ozonator, nadaje się do oczyszczania powietrza, warzyw, owoców, oraz wody.

W zestawie znajduje się:

  • Ozonator
  • 2x wężyk silikonowy
  • 2x kamień do ozonowania wody
  • Specyfikacja producenta
  • Instrukcja w języku polskim

 

Może zacznijmy wpierw, od kwestii bezpieczeństwa- bo jest ono najważniejsze.

1. Czy ozonowanie jest bezpieczne?

Tak. Lecz należy pamiętać o tym, iż ozon jest gazem, który w dużym stężeniu, jest mocno toksyczny. Jego zapach, wyczuwalny jest już w dużo niższych stężeniach, aniżeli jego bezpieczna granica. Także po zapoznaniu się z instrukcją obsługi, jest to bezpieczne urządzenie.

2. Czy ozonowanie żywności ma sens?

Oczywiście. Ozon, to tlen aktywny, który szybko ulega rozpadowi.
Cały proces, można nazwać mianem sterylizacji.
Utleniając zanieczyszczenia, przechodzi w normalny dwuatomowy tlen, nie pozostawiając po sobie żadnych zanieczyszczeń. Doskonale rozpuszcza się szczególnie w wodzie, natleniając ją, usuwając (wapń, żelazo, chlor itp) oraz zachowując działanie bakterio, wiruso i grzybobójcze.
Ozon może popisać się szybkim i silnym działaniem przeciw bakteriom, takim jak m.in. salmonella, e.coli,  clostridium czy cryptosporidium
Ozonowanie również, kilkukrotnie szybciej niż (brzydko pachnący) chlor, pozbywa się wszelakich bakterii.

Działanie ozonu:

  • Usuwa pestycydy, metaliczne zanieczyszczenia, antybiotyki, hormony, ślady mikrobiologiczne, konserwanty
  • Niszczy wirusy, pleśnie, grzyby, bakterie
  • Smak produktów poddanych ozonowaniu, jest lepszy, a same produkty są dłużej zdatne do spożycia.
  • Po dużo dłuższym okresie czasu, zaatakuje je chociażby pleśń, aniżeli miałoby to miejsce, bez przejścia procesu ozonowania.


3.
Ozonowanie warzyw? Owoców? Mięsa?
Tak! Tak! Tak!
Wszystkie te produkty, możemy poddać ozonowaniu.
Właściwie… To nie ma w tym względzie ograniczeń.
Jak zostało wyżej wspomniane, ozon usuwa bakterie, wirusy, pleśń, zarodki grzybów, roztocza, konserwanty, mikroorganizmy, zanieczyszczenia metaliczne.
Lista jest pokaźna.

Tak oczyszczone produkty, możemy przechowywać w lodówce oraz mrozić.


4. Jak ozonować warzywa oraz owoce?

To bardzo proste!
  • bierzemy plastikowy pojemnik
  • zalewamy go wodą
  • wrzucamy produkty
  • doprowadzamy wężyk z ozonatora, zakończony kamieniem z zestawu do pojemnika z wodą
  • uruchamiamy urządzenie, na czas od 5 do 10 minut
    Gotowe!

Po oczyszczeniu warzyw, owoców, wody- warto przed konsumpcją, odstawić je do koszyka, na jakieś max 2 godziny.
Będziemy mieć 100 % pewność, że ozon uległ rozpadowi i przekrztałcił sie z powrotem w tlen

 

5. Jaki generator ozonu wybrać?

Na rynku jest co najmniej kilka rodzajów. Prezentowany TUTAJ
Jest niezwykle uniwersalnym wyborem.
Możemy oczyszczać żywność, jak i pomieszczenia użytkowe, sypialniane, jak i również pojazdy.
Klimatyzacji również da sobie rade. Czy to domowej, czy samochodowej.

Jeśli szukamy czegoś tylko w jednym celu, powiedzmy do oczyszczania powietrza ozonem, lepszy będzie tego typu wybór TUTAJ
Posiada duże zdolności produkcyjne ozonu, dzięki czemu sprosta większości pomieszczeń w wiele krótszym czasie, aniżeli produkt 2w1

 

6. Czy warto?

Naszym zdaniem tak.

Jeśli duża część żywności, spożywanej przez nas na co dzień, jest skażona wszelakiego rodzaju chemią, a ozon może przyczynić się do pozbycia- choć jej części, warto skorzystać z tego rozwiązania.